Nieuwsgierig staren de koeien ons aan vanuit de grote, groene weilanden. Even later proeven we -met dank aan deze dames- heerlijke kaas. Welkom in de Krimpenerwaard!
Samen met een vriendin stap ik op de fiets voor de 50 kilometer lange KoeKaasRoute. Verdwalen is haast onmogelijk, omdat de route is uitgezet langs fietsknooppunten. Op de rustige polderweggetjes is het hooguit uitkijken geblazen voor zwanenouders die zich met hun jongen strategisch midden op het fietspad te rusten hebben gelegd. Daar hebben we als stadsmeisjes toch ontzag voor. Vader en moeder zwaan zijn minder van ons onder de indruk en loodsen hun kroost op hun gemakje een van de vele kleine sloten in die dit gebied rijk is.
Even later fietsen we niet meer door de polder, maar over de lange, kronkelige IJsseldijk langs de Hollandsche IJssel. Af en toe komen we door een pittoresk dorpje. Rijksmonumentale boerderijen en moderne villa’s staan gemoedelijk naast elkaar. De route duikt Krimpen aan den IJssel in, waar we heerlijk lunchen op een terras aan het water. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de streek, kan in Krimpen het Streekmuseum Krimpenerwaard aandoen.
We verlaten de dijk, de route brengt ons diep het boerenland in. Boerderijen en weilanden bepalen het beeld. Kaarsrechte slootjes, glanzend in het zonlicht, verdelen het land in stroken. De oevers staan vol fleurige kattenstaart en gele lis. Het is een rustig en mooi landschap, zeker op een zonnige dag. De routefolder geeft allerlei tips voor bijzondere pauze-adresjes en boerderijwinkels. Dat levert je zomaar een leuk gesprekje op met een boerin, een kaasje in je fietstas, of een ambachtelijk boerenijsje. Langs de route zijn trouwens ook picknickplekken te over.
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 24, 22 augustus 2023).
beeld: Tineke van der Eems