Niet per se de grootte, maar de sfeer is het, die een landelijke tuin landelijk maakt. Zo’n tuin doet een beetje denken aan een Engelse cottagetuin, waarin je lekker kunt dwalen over een grindpad. Ik ben er dol op en dit is dan ook mijn favoriete tuin.
Bij dit soort tuin houd niet vast aan de strakke lijnen, maar gebruik je ronde vormen en natuurlijke materialen, veel planten in potten, en toogjes en boogjes om heerlijk doorheen te dwalen.
Natuurlijke uitstraling
De landelijke tuin heeft vooral een natuurlijke uitstraling, doordat de verbondenheid met de natuur een belangrijk terugkerend kenmerk is en er veel gebruikgemaakt wordt van natuurlijke materialen. Je kunt denk en aan: verouderd hout, gemetselde muurtjes, schapenhekjes, grindpaden, houtsnippers, een zelfgeknutselde kas, terracottapotten, een zinken teil of een pergola met klimplanten en hangende bloempotten.
Weelderig
Ook is dit een plek waar veel planten door elkaar staan en door elkaar heen groeien, weelderig en meedansend in de wind. Een plek waar je je kunt ontspannen, dat is ook zeker een kenmerk van de landelijke tuin.
Planten die hier bij uitstek geschikt voor zijn, zijn: rozen, ridderspoor, vingerhoedskruid, stokroos, zonnehoed, lampenpoetsersgras, salvia prachtriet, fonteingras, clematis, lathyrus, cosmea, zinnia.
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 24, 13 augustus 2024). Losse nummers van Terdege zijn te vinden in onze shop.
beeld: Hanke Arkenbout Photography