Als onderwijsassistent merkte Jan-Jaap Colijn dat juist kinderen die extra zorg vroegen, hem trokken. Nu werkt hij als begeleider van zes mannen op De Akker in Bodegraven. “Ze zijn heel eerlijk en puur; ik leer veel van hen.”
Op een vrijgezellenfeest sprak de 22-jarige Jan-Jaap een van zijn huidige collega’s op De Akker, onderdeel van Siloah. „Hij vertelde mij over zijn werk, en vroeg of ik het leuk vond een keer mee te lopen.” En zo keek Jan-Jaap later een dag mee op de woningen 10, 14 en 20 van de woonvorm.
Op woning 14 werken begeleiders met kinderen en jongeren. Op de andere twee woningen wonen volwassen cliënten met intensieve begeleiding.
Zij hebben een verstandelijke beperking en daarnaast onder meer autisme en moeilijk verstaanbaar gedrag. Jan-Jaap: „Het werken op woning 10 sprak mij het meeste aan. Begeleiders daar kijken goed naar het gedrag van de cliënten, zes mannen in de leeftijd van 32 tot 52 jaar, en spelen in op dit gedrag. Dit kan escalatie voorkomen.”
Niet lang erna schreef hij een sollicitatiebrief en werd hij aangenomen. „Ik kon gelijk beginnen op De Akker, maar moest daarnaast wel een jaar lang de studie Gehandicaptenzorg niveau 4 aan het Hoornbeeck College in Amersfoort volgen.”
Wie studeert naast zijn werk, leert op een andere manier, merkte Jan- Jaap. „Het meeste heb ik toch in de praktijk geleerd.”
SPANNING AANVOELEN
Dagelijks hebben de bewoners van de woonvorm te maken met zaken die hen spanning bezorgen.
„Om escalaties te voorkomen werken we met plannen die ons helpen spanningen vroegtijdig te signaleren en met interventieplannen per cliënt voor de beste benadering. Een goede band tussen begeleiders en bewoners is daarbij het belangrijkste: daardoor voelen cliënten zich veilig bij ons.
Dit kan ons helpen om ze weer rustig te laten worden.”
Hoe Jan-Jaap dit precies aanpakt, dat verschilt per cliënt en situatie. „Ik toon bijvoorbeeld medeleven, stel vragen of probeer op een andere manier uit te zoeken wat er speelt. Of ik leid iemand af door met hem te gaan wandelen. Dat zoeken naar de beste aanpak vind ik echt superleuk.
Het is ook echt een uitdaging: ik zie de spanning bij een bewoner, wat ga ik doen? Hoe werk ik de-escalerend? Het is echt een sport om elke keer weer de beste interventie in te zetten.”
Scan de QR-code voor een filmpje van De Akker
SILOAH
Gieterijstraat 120, Ridderkerk
088-2754500 // info@siloah.nl // www.siloah.nl