Het blijft bijzonder: een elf verdiepingen tellende flat vol met reformatorische jongeren. Waar anders dan naast Driestar hogeschool vind je zoiets? Marieke Tanis (19): „Ik heb me een jaar van tevoren aangemeld om hier te kunnen wonen.”
Aan de buitenkant valt niet aan het gebouw te zien dat het een studentenflat is. Of het moeten de versplinterde bierflesjes zijn bij de picknicktafel voor de flat, die een bezoeker in een dwaze bui van een van de verdiepingen naar beneden heeft gegooid. Niet wetend dat dit een no-go is voor de studenten, de huisbaas en de Driestar hogeschool zelf.
Aan de binnenkant is het meteen al een stuk duidelijker dat dit geen gewone flat is. In de centrale hal hangen posters van de studentenvereniging, naast oproepen voor een kamer. Op de tafel ligt een Reformatorisch Dagblad. „Daar betalen we allemaal voor, dat zit in onze huur inbegrepen. De Driestar regelt dat.”
Bij elke verdieping komt de lift uit in een soort voorportaal. Ga je daardoor naar binnen, dan zijn er elf afzonderlijke deuren, die ieder weer toegang geven tot een appartement met een slaap/woonkamer, een keukentje en een badkamer. Elk appartement is geschikt voor één tot twee personen. Daarnaast heeft elke etage een gemeenschappelijke ruimte en keuken, waar de studenten elkaar kunnen ontmoeten en wat uitgebreider kunnen koken.
Alle appartementen zijn hetzelfde, zegt Femia Kolk (18). En je betaalt er minus huursubsidie zo’n 350 euro per maand voor, vertelt Jonathan de Braal (19). Goedkoop, vinden ze, want je hoeft je badkamer dus met niemand te delen. Marieke: „En we mogen ook gebruik maken van het voetbalveld en de gymzaal.”
Lees het volledige artikel in Terdege (nr. 1, 30 september 2020).