Ds. Buth: Dat ik de cultuur van huis uit niet ken, geeft een bepaalde onzekerheid

Ds. Buth: Dat ik de cultuur van huis uit niet ken, geeft een bepaalde onzekerheid

22048Buth-5 site

Als student ontmoet Spencer Buth voor het eerst reformatorische christenen. Ze spreken over de noodzaak van wedergeboorte en persoonlijk geloof. Het wordt voor de Nijmeegse student het begin van een zoektocht. Nu dient hij de christelijke gereformeerde kerk van Zaamslag.

De ontwikkeling van een nieuw kassengebied doet vader en moeder Buth in 1980 vanuit het Westland naar Noord-Limburg verhuizen. Daar gaat Buth senior aan de slag bij een kassenbouwbedrijf. Een jaar later wordt zoon Spencer geboren. Er zullen nog drie kinderen volgen.

Op zondagmorgen reist het gezin vanuit Horst naar de Samen-op-Weg-gemeente van Venray, die aanvankelijk samenkomt in de aula van een school. „Een totaal ander milieu dan de christelijke gereformeerde kerk van Zaamslag”, lacht ds. Buth (42). „Mijn moeder komt uit de synodaal Gereformeerde Kerken, mijn vader uit het progressievere deel van de Nederlandse Hervormde Kerk. Oma Buth was begin jaren 70 al ouderling in de gemeente van De Lier.”

De diensten in Venray zijn sterk liturgisch, met kaarsen, voorgangers in kleurrijke gewaden en een prediking die gericht is op sociale gerechtigheid, een liefdevolle houding naar elkaar en zorg voor de schepping. „Het was volstrekt vanzelfsprekend dat God van ieder houdt. Hij is licht, een fontein van liefde, bron van hoop. Het is onze taak gerechtigheid door te geven, licht te verspreiden en hoop te bieden.”

Fijne plek

Hoewel hij anders ging denken, wil de christelijke gereformeerde predikant er niet negatief over doen. „Het was een fijne plek, waar ik onderlinge liefde ervoer en rust vond. Van jongs af heb ik een diepe overtuiging dat God bestaat, al kreeg ik niet te horen Wie en hoe Hij is. Thuis baden we in stilte voor ons eten en werd er een stukje uit een Kinderbijbel gelezen. Daar bleef het bij. Ik heb veel respect voor mijn ouders, maar een geloofsgesprek was niet aan de orde. In het weekend ging ik met kameraden naar de discotheek, daar zagen zij en ik geen kwaad in. Zondagmiddag trokken we er als gezin op uit of bezochten we familie. ’s Avonds keek ik met mijn vader naar voetbalwedstrijden.”

Dit is deel 3 (slot) in de serie " Afkomstig uit een andere wereld". Lees het hele interview met ds. Buth in Terdege (nr. 8, 14 januari 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.

beeld: Dirk-Jan Gjeltema

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.