Corine van Vuren: De rechterstoga is heel chic, met glanzende voorpanden

Corine van Vuren: De rechterstoga is heel chic, met glanzende voorpanden

Corine van Vuren-  serie togadragers- rechter i.o. Rotterdam- R_preview

„Stel dat er een overval gepleegd op een juwelier. De verdachte komt naar de hoorzitting. Ja, hij was daar, bekent hij. Hij heeft het gedaan. Zijn advocaat voert „verzachtende omstandigheden” aan. De officier van justitie eist een celstraf. Dan is het mijn taak als rechter om alle aspecten in ogenschouw te nemen en tot een afgewogen oordeel te komen.”

Corine van Vuren is sinds vorig jaar oktober volledig rechter, na bijna twintig jaar advocaat te zijn geweest. „Eerder deed ik als rechter-plaatsvervanger ervaring op met dit werk. Dat maakte me zo enthousiast, dat ik dacht: ik ga nu de stap zetten om rechter te worden. Hoezeer ik het werk als advocaat ook met hart en ziel heb gedaan.”

Als rechter kan ze het hele plaatje zien, niet alleen de kant van de partij die ze vertegenwoordigt. En dat ligt haar. „Ik was de laatste jaren advocaat in het familierecht, maar ik vond het steeds moeilijker worden om aan één kant van de tafel te zitten. Zeker als er ook kinderen betrokken waren bij een zaak. Dan wilde ik een oplossing aandragen die iedereen diende, niet alleen de cliënten die ik vertegenwoordigde. Als rechter kun je breder kijken, de hele zaak zien.”

Ze ervaart het als een voorrecht rechter te mogen zijn. De eisen zijn best streng. „Zo moet je allerlei analytische en intelligentietesten doen. Ook word je psychologisch onderzocht.”

Op dit moment is ze in opleiding tot strafrechter in Rotterdam. Dat houdt in dat er allerlei zaken langskomen die niet zelden het nieuws halen: moord, doodslag, zedenzaken, drugshandel, tbs-zaken. Heel wat anders dan de onderwerpen die bij een zitting rond familierecht de revue passeren. Toch vindt ze het mooi werk. „Het is verfrissend om weer iets nieuws te gaan doen.”

Waar ze het meest van geniet? „Als de partijen op zitting komen, omdat ik mensen dan echt ontmoet en hoor wat hen beweegt. Natuurlijk gaat dat best officieel en volgens een zeker stramien. De zitting verloopt in een bepaalde volgorde. Maar als ik de zaak inhoudelijk ga behandelen en het lukt om met een verdachte in gesprek te gaan, dan kom je echt tot de kern van de zaak en kun je als rechter een afgewogen beslissing nemen.”

Ze vindt in haar functie de toga van groot belang, omdat die haar eigen persoon doet vervagen. „Dan gaat het niet meer om Corine van Vuren, maar om het ambt van rechter. De toga benadrukt de neutraliteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter. Ik laat er ook mee zien dat mijn persoonlijke opvattingen in mijn werk geen rol spelen. Ik ben daar om de wet uit te voeren.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 2, 22 oktober 2024). In deze Terdege komen vier togadragers aan het woord: een rechter, advocaat, predikant en trouwambtenaar. Een los nummer is te bestellen in onze shop.

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.