Boomverzorger Erik Snijder geniet op 40 meter hoogte

Boomverzorger Erik Snijder geniet op 40 meter hoogte

SnijderBoomverzorging-_ceesvdwal_13_preview

Langs een lijn loopt Erik Snijder (34) snel en soepel naar boven. Alsof hij op straat wandelt, maar dan in verticale richting. Topsport tussen de takken van de boom. „Je moet dit werk wel leuk vinden, anders is het een marteling.”

De inwoner van Nieuw-Lekkerland draagt een helm, klimgordel en zaagbroek. Aan zijn speciaal schoeisel heeft hij lijnklemmen, aan zijn klimgordel neemt hij een accukettingzaag en andere hulpmiddelen mee naar boven. Hij snoeit dode takken uit een 20 meter hoge els op volkstuinencomplex De Zandweg in Rotterdam. Naar beneden gaat het nog sneller dan naar boven. In luttele seconden worden afstanden van tientallen meters afgelegd. Het is 24 graden en het eerste zweet tekent zich af op zijn voorhoofd. Tijdens het werk zuigt de boomverzorger regelmatig een slok water op, via een slangetje dat is verbonden met zijn waterrugzak. „Het is vóór alles belangrijk om scherp te blijven.”

Snijder begint op 16-jarige leeftijd met ondernemen als hovenier. Nauwelijks een jaar later, in 2007, ziet hij een boomverzorger met klimtechnieken aan het snoeien. „Toen wist ik zeker wat ik wilde. Ik heb altijd een passie voor bomen gehad. Als kind al. Je zou dit een jongensdroom kunnen noemen. Bomen zijn fascinerend en verdienen respect.” Onder de naam Snijder Boomverzorging klimt hij nu al jaren bijna iedere dag.

Klimspecialisme in combinatie met boomverzorging. Hoe leer je dat?

„Ik heb me ingeschreven voor de opleiding European Tree Worker, in Apeldoorn. Een tweejarige opleiding die ik in de vorm van werken-leren heb gevolgd. Je krijgt er kennis van allerlei technieken en veilig klimmen en je leert veel over bomen. Van inheemse soorten, ziektes en manieren om te snoeien tot het wortelgestel. Maar de ervaring komt natuurlijk uit de praktijk.”

Werken boomverzorgers niet meestal met hoogwerkers en kranen?

„Arbotechnisch is dat een voor de hand liggende oplossing. Maar een heleboel parken en ook tuinen van particulieren zijn voor machines moeilijk bereikbaar. Of de machines richten er veel schade aan. Op de mooiste plekken kunnen de machines niet komen, zeg ik altijd. Ik maak maar zelden gebruik van een hoogwerker.”

Wat is er zo leuk aan het klimmen?

„Dat je zelf de technieken en de route kunt bepalen. Ik klim op verschillende manieren door de boom heen en snoei tegelijkertijd takken. Er bestaan daarvoor diverse systemen. In alle gevallen gebruik je klimmaterialen. Dat begint met het werpen van een dun lijntje met een gewicht over een stevige tak op hoogte. Dit kan ook schietend met een katapult. Aan het lijntje wordt de klimlijn in de boom getrokken. Aan deze lijn kun je op verschillende manieren aan het werk in de boom. Vroeger werden ladders gebruikt en werden de touwen tak voor tak steeds hoger gegooid. Dat kostte veel energie. In dit vak is het belangrijk om krachten te sparen.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 22, 9 juli 2024). Nog geen abonnee? Bestel een los nummer in onze webshop.

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.