Stenen gooien naar de ME, meekijken bij een gijzeling en helpen bij de taptoe in Ahoy: Studenten van de opleiding beveiligen en bewaken van het Hoornbeeck College zijn regelmatig op pad met politie en defensie. De opleiding werkt nauw samen met de mannen en vrouwen in blauw en groen. „Dat is uniek”, meent Dirk Kroon, docent en ontwikkelaar van de opleiding. „In onze uitstraling kunnen we laten zien dat wij staan voor onze waarden.”
In een verlaten schoolgebouw in Middelharnis oefende de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie onlangs met het bevrijden van gijzelaars. Met veel kabaal bestormden de mannen van het arrestatieteam het gebouw, schakelden de ‘gijzelnemers’ uit en bevrijdden de ‘slachtoffers’. Die slachtoffers waren studenten van beveiligen en bewaken. De oefening is een van de vele voorbeelden waarbij de politie –of de krijgsmacht– samenwerkt met de reformatorische school.
Wouter –geen achternaam– is docent bij de Politieacademie en verantwoordelijk voor de opleiding van de leden van het arrestatieteam. „Het was een afsluitende oefening, waarbij wij in een groot schoolgebouw een situatie naspeelden. Maar ja, met twee verdachten in een leeg schoolgebouw werkt dat niet. Wij hebben gewoon heel veel mensen nodig die daar gillen en hun ding doen, zodat wij realistisch te kunnen trainen. Daar kregen de studenten een rol in. Ze werden vooraf geïnstrueerd: „Dit is jouw taak. Dit moet je uitvoeren.’”
Hoornbeeckdocent Kroon: „Voor ons is het niet heel stoer om mee te doen met zo’n oefening. Het gaat erom dat wij hiervan kunnen leren, over en weer.”
De opleiding Beveiligen en Bewaken bestaat voor het zevende jaar. Kroon, toen docent burgerschap, maar afkomstig van de marechaussee, werd door de directie gevraagd een opleiding op te zetten voor studenten die een ‘uniformberoep’ wilden. „Die studenten misten wij bij het Hoornbeeck. In Rotterdam en Gouda zijn wij toen begonnen. Een jaar later sloten Amersfoort en Kampen aan.” Inmiddels krijgt de opleiding jaarlijks zo veel aanmeldingen, dat niet iedereen kan worden toegelaten. Zo’n 80 procent van de studenten die het diploma halen, gaat aan de slag in een uniform.
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 5, 3 december 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.
beeld: Dennis Wisse en Jeffrey van Buuren