Betaalde hobby’s - Terdege

Betaalde hobby’s

spg-17756-TrijnkeTeus-1

Het klinkt als een droom en de route ernaartoe is niet altijd gemakkelijk. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen van hun passie hun beroep maken.

Wie: Teus en Trijnke van de Beek, creativehome.nl

Waar: Uddel

Wat: handgemaakte meubelen

Ze maken het meubelstuk dat de klant wenst. Een centimeter breder of smaller, kleurtje zus of zo, handgreep hier of daar: alles is mogelijk. Teus en Trijnke van de Beek uit Uddel ontwerpen en vervaardigen hun producten zelf, met de hand. Slechts één woord kennen ze niet: standaard.

In de werkplaats van Creative Home krijgen kasten, tafels en bedden vorm onder de vaardige vingers van Teus (31). Hij werkt veel met staal en eikenhout, een trend die niet van wijken weet. Het materiaal is massief, kwaliteit is wat telt. Wil iemand een tafelblad met tegels, dan ziet Teus een mooie uitdaging. Zijn vrouw Trijnke (28) doet de afwerking, het oliën van de meubelen. Ze verstuurt offertes en facturen, regelt staaltjes, adverteert, doet de planning en communiceert met de klant. „Veel mensen vinden het fijn als we hen tijdens het hele proces op de hoogte houden.”

Het lijkt alsof ze nooit iets anders hebben gedaan, maar schijn bedriegt. Teus en Trijnke, ouders van vier kinderen, begonnen in januari 2020 hun eigen bedrijf in kwaliteitsmeubels. Het voelde als een sprong in het diepe. Teus bleef zich verhuren als zzp’er en Trijnke behield haar baan in de zorg. „In 2020 ging het stroef. Maar het eerste kwartaal van 2021 was goed en nu gaat het echt bergop.”

Beiden waren altijd al graag met hun handen bezig. Teus: „Voor hobby’s ontbrak de tijd, maar thuis knutselen was een grote ontspanning voor me.” Op een zeker moment ziet het jonge echtpaar bij familie een kast waarvan de afwerking volgens Teus beter kan. „Mensen zeiden tegen ons: Als jij er commentaar op hebt, waarom begin je dan niet voor jezelf?”

Trijnke: „We zijn met vrienden bij elkaar gaan zitten, bedachten een naam en een logo, en het balletje ging rollen. Sinds oktober hebben we een nieuwe website, waar we veel positieve reacties op krijgen. We zien dat mensen ons zoeken. Dan vraagt iemand uit Noord-Holland of Alphen aan den Rijn: „Kun je ook lampen ontwerpen?” Ja, dat kan.”

Teus heeft uitgebreide ervaring in metaalbewerking. Als zzp’er werkte hij bij een bedrijf dat stalen binnendeuren produceert. „Ik dacht: wat zij kunnen met deuren, kan ik met meubels. Toch was de stap vrij groot. Hout was voor mij iets nieuws. We hebben gezegd: we geven het vijf jaar de tijd en maken geen overhaaste stappen. Tegelijk is onze houding: waar een wil is, is een weg. Je kunt soms veel meer dan je zelf denkt. Mensen in onze omgeving bevestigden: als jullie het willen, kunnen jullie het.”

Trijnke: „Teus is iemand die van een uitdaging houdt en echt heel handig is en creatief, maar in het begin was het spannend. Komen er wel klanten?” Teus: „Zonder hulp van boven mislukt het. We ervaren die hulp, en dat geeft kracht om door te gaan. Zonder dat we er veel achteraan zitten, weten klanten ons te vinden. We zitten in een flow.”

Ontwerpen voor meubels tekenen Teus en Trijnke beiden met de hand, al zou het met een computerprogramma sneller gaan. Trijnke: „Meubels maken is echt een ambacht, en dat begint al bij het tekenen.” Teus: „Het gevoel erbij is anders. Een tekening geeft mensen een verhaal bij hun meubel.”

Standaardassortiment, standaardmaten: Creative Home begint er niet aan. Trijnke: „Mensen willen iets exclusiefs.” Teus: „De combinatie van hout en staal is nu wel ontzettend hot. De grootste uitdaging zal zijn om steeds in te spelen op de wensen van de klant.”

Lees in Terdege nog drie portretten van mensen die van hun passie hun beroep maakten.

Van hobby naar beroep: wat komt daarbij kijken?

tekst Henrieke van Dam

Jolanda, Debora, Elise, Teus en Trijnke slaagden erin om van hun hobby hun beroep te maken. Voor hun gevoel gaan ze niet naar hun werk, maar kunnen ze elke dag aan de slag met hun passie. Dat klinkt natuurlijk als een droom. Toch is de route van hobby naar beroep niet altijd gemakkelijk, ervoeren de vier. „Je leert met vallen en opstaan en ervaart dat een eigen onderneming ook schaduwkanten met zich meebrengt.” Een bundeling van tips en leerzame inzichten voor anderen die overwegen om van hun hobby hun beroep te maken.

De beslissing

Je kunt er eindeloos over blijven dubben: ben je gewoon een goede hobbyist of is je hobby eigenlijk een prachtig beroep voor jou? Stel vragen aan jezelf die je richting geven. Vind ik deze hobby leuk omdat het mijn vrije tijd is, of blijf ik dit leuk vinden als ik het de hele dag doe? Hoe tijdelijk of hoe duurzaam is het product dat of de dienst die ik aanbied? Zijn er nieuwe doelgroepen aan te boren of andere mogelijkheden van uitbreiding? De geïnterviewden waren er verder heel duidelijk over. „Op een gegeven moment moet je in het diepe durven springen.” Dan moet je de knoop doorhakken om voor je hobby te gaan en je oude baan­(idee) op te zeggen. En zie dan eens hoeveel er wél lukt, en hoeveel dingen je doet die je vooraf nooit had bedacht. Welkom in de wereld van het ondernemen.

De start

Alle begin is moeilijk en een eigen onderneming starten is daarop geen uitzondering. Het is zelfs een wat eenzame ervaring, ontdekten de vier. Bij de start moet je veel zelf uitzoeken. Denk alleen al aan de financiën en belastinggelden, de inkoop of het productieproces, het vorm­geven van de klantenservice, het runnen van de juiste socialemediakanalen. Geef jezelf daarvoor de tijd en bedenk steeds dat het niet meteen perfect hoeft te gaan. Juist van de fouten die je maakt, leer je het meest.

Het kruispunt

De route van hobby naar eigen onderneming leidt soms langs belangrijke kruispunten. Die van ”zelfstandig blijven of een werknemer aannemen” bijvoorbeeld. Personeel levert ook veel extra werkzaamheden op, weten uitbreidende ondernemers uit ervaring. De tijd dat je zelf met je passie bezig kunt zijn, neemt er aanzienlijk door af omdat je ook manager wordt.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 24, 18 augustus 2021).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Martijn den Hollander

Volg ons lifestyle platform op instagram.