Wat doe je als je oudere puber een andere weg inslaat op het gebied van relaties en seksualiteit?
Laat ik vooropstellen dat elke situatie uniek is, zodat dit een algemeen antwoord wordt. Ik wil er drie dingen over zeggen.
Welk voorbeeld geven wij als ouders aan onze kinderen? Vertellen wij hun onze Bijbelse visie op relaties en seksualiteit? Dat kan vanaf heel jong, aansluitend bij hun leeftijd. En dat kan zeker als ze tiener worden. Spreek met hen over seksualiteit, met alle gezonde verlangens, maar ook de verleidingen.
En laten wij ook zien wat liefde en trouw voor onszelf betekenen in onze relatie? Hoe praat je over je man of vrouw? Zien onze kinderen bij ons liefde, trouw en onze normen en waarden rond seksualiteit? Want ouders zijn hun eerste, grote voorbeeld. Of halen ze hun informatie van straat of internet?
Onder ”een andere weg”, versta ik een ”niet-Bijbelse weg”. Ik merk in mijn werk dat jongeren geen genoegen nemen met: „Het staat nou eenmaal in de Bijbel.” Leg je kind concreet uit waarom God ons deze weg wijst. Omdat Hij het beste met ons voorheeft, zeker op het gebied van relaties en seksualiteit. Seksueel contact is niet alleen fysiek, maar heeft mentaal ook veel gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan emotionele binding of exclusiviteit. Leg dat uit aan je kind.
En als hij of zij dan toch een andere keuze maakt, dan mogen we ons kind ook laten ‘gaan’. Denk aan de gelijkenis van de verloren zoon. De vader liet hem gaan, maar hij stond ook liefdevol op hem te wachten. Niet om hem te veroordelen, maar om hem in zijn armen te sluiten. Leg de namen van je kinderen in Zijn handen en bid: „Houd Gij mijn kind’ren vast, als ik ze los moet laten. En laat altijd Uw kracht boven hun zwakheid staan.”
Matthijs Voskuil is fotograaf, jongerenwerker en integratief coach. Hij werkt onder andere voor het jongerenplatform BasiC.
beeld: Matthijs Voskuil
Abonneer je op Terdege magazine
Nu slechts 9,95 p/mnd