Bijna iedereen wil wel een paar kilo afvallen. Maar wat als jouw streefgewicht geen 5, maar 50 kilo minder betekent? Als je je kind niet kunt leren fietsen doordat je lichaam je in de weg zit? Steeds meer Nederlanders zijn te zwaar. Vooral het aantal mensen met obesitas – ernstig overgewicht – neemt toe.
Het gaat vaak sluipenderwijs. De rits van een jurkje kan nietmeer dicht. De stapel corrigerende broekjes en hemdjes in de kast groeit gestaag. Op de foto gaan wordt confronterend. Na een zwangerschap blijven de overtollige kilo’s hangen en ineens blijkt het haast onmogelijk om leuke nieuwe kleding te kopen in nóg een maatje meer.
Ruim de helft van de 20-plussers in Nederland heeft overgewicht en dat is een toename van ruim een derde ten opzichte van de jaren 80. Opvallend genoeg stijgt vooral het aantal mensen met morbide obesitas, oftewel ziekelijk overgewicht. Eén procent van de volwassenen en 3 procent van de kinderen in Nederland lijdt aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. Had in 1981 nog ‘maar’ 5,4 procent van de Nederlanders obesitas, inmiddels is dat ruim14 procent aldus het CBS. In dertig jaar tijd zijn mannen gemiddeld 8,6 kilo en vrouwen 7 kilo zwaarder geworden en werden we respectievelijk 3,8 en 1,5 centimeter langer.
GROTERE PORTIES
Dat we steeds zwaarder worden, komt volgens het Voedingscentrum doordat onze omgeving ons stimuleert om meer te eten en minder te bewegen. „Je kunt met de lift of roltrap, we kunnen
altijd en overal eten kopen, er is meer ongezond voedsel en de porties zijn groter dan vroeger”,