Fotograaf Cees van der Wal: Ik ben net een kameleon

Fotograaf Cees van der Wal: Ik ben net een kameleon

Fotograaf Cees van der Wal_ Alblasserdam - Foto Niek Stam-00917

Lange tijd was hij vooral zelfstandig fotograaf. Nu is hij ook eigenaar van een videoproductiebedrijf, heeft hij personeel en reist hij een aantal weken per jaar de wereld over. Cees van der Wal (38) uit Alblasserdam: „Soms voelt het alsof ik in een spagaat zit.”

Hij is wat verlegen en een tikje chaotisch. Desondanks heeft hij zijn sporen inmiddels verdiend in de fotografie.

Eigenlijk rolde hij min of meer per ongeluk in het vak. De in Oud-Alblas opgegroeide Cees van der Wal heeft als kind vooral veel met molens. Niet gek natuurlijk, als je vader molenaar is. Zelf kiest hij na de middelbare school voor het beroep van schilder. Als werknemer van het Werelderfgoed Kinderdijk voorziet hij de molens daar van een nieuw jasje.

Hij krijgt daarnaast van lieverlee een hobby die steeds meer tijd in beslag neemt: fotograferen. Opnieuw vooral molens. Totdat het Reformatorisch Dagblad eens voorzichtig bij hem informeert of hij ook meer kan fotograferen. „Zo ben ik in het vak gerold.”

Als hij zo vaak als fotograaf op pad gestuurd wordt dat hij ervan kan leven, zegt hij zijn baan als schilder op. Al houdt hij nog steeds plaats voor zijn geliefde molens. „Ik werd zelf molenaar.”

Na jaren fotograaf te zijn geweest, komt er langzaam verandering in zijn manier van werken. Dat begint in 2017, als hij bezig is met een foto-opdracht in Oeganda. „Ik reed voor de Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) door dat land en dacht: het is toch wat dat alleen wij in Nederland over de zuivere geloofsleer beschikken. Op diezelfde reis ontmoette ik een vrouw wier man was vermoord, dochter was verkracht en zoon werd vermist. Ze zong, ondanks alles: „God is goed.” En zij zou, in tegenstelling tot mij, geen oprechte christen zijn?

Toen we ’s zondags naar een baptistengemeente gingen, baden ze er voor de „non-believers in the Dutch churches”, de ongelovigen in de Nederlandse kerken. Dat gaat ook over mij, dacht ik. Tijdens deze reis ging het vanzelfsprekende van mijn overtuigingen er een beetje af. ”

De reis doet veel met Cees. En dat heeft uiteindelijk gevolgen voor zijn bedrijfsvoering. Hoe meer hij in de Bijbel leest, hoe meer hij tot de overtuiging komt dat het volgen van Jezus betekent dat je soms radicale keuzes moet maken. Daarom besluit Cees vanaf 2023 elk jaar een deel van zijn tijd te doneren door gratis te fotograferen voor onder meer de stichtingen HVC en Christian Refugee Relief.

Lees het hele interview in Terdege (nr. 16, 23 april 2024).

beeld: Niek Stam

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.